Nieuws

Sponsors

 

Design

 

Cytostatica

Een van de laatste projecten in het ziekenhuis waar we aan begonnen zijn buiten de uitwisselingsprogrammaĺs om (waarbij al vele doktoren en verpleegkundigen in Tilburg en elders stage gelopen hebben op hun vakgebied) is de behandeling van en het omgaan met cytostatica en protocollen voor de chemokuren. Een van de punten die absoluut niet konden waarmee de mensen uit het TweeSteden ziekenhuis - die steeds frequenter mee naar Oekra´ne gingen om daar de gang van zaken te inventariseren - geconfronteerd werden was de werkwijze bij het bereiden van chemokuren. Deze bereiding kwam op een, voor onze specialisten, volslagen onbegrijpelijke, zeer riskante wijze tot stand. Hun haren gingen er recht van overeind staan. Dat veel verpleegkundigen die bij deze bereiding betrokken waren zelf ziek werden, een miskraam etc. kregen, was dan ook geen wonder. Hier moest onherroepelijk iets aan gedaan worden. Wederom nam 'Maria voor Anderen' het voortouw.
Er werd weer een speciale ruimte ingericht, compleet betegeld, met sluisdeuren en afgesloten doorgeefluiken. Er werd een speciale kast voor cytostaticabereiding besteld met beveiligingen, automatisch vergrendelende glaswand, ventilatoren en filters, alles in een recirculatieruimte.
Transport naar Oekra´ne geregeld met weer hetzelfde bureaucratisch ambtenarentraject. Ter plaatse heb ik de kast, met de nodige instructies van de fabrikant, aangesloten en hij werkte, zij het na enkele aanpassingen, perfect. Techniek is mij gelukkig niet helemaal vreemd.
Vier verpleegkundigen  zijn naar Nederland gekomen, hebben de technische en bedieningswijze bij de fabrikant in Kerkdriel geleerd en de medische kant in het TweeSteden ziekenhuis, op de afdeling apotheek.
Nu wordt er op vakkundige en beschermde wijze gewerkt en met speciale kleding, handschoenen, mondkap en muts, en heeft men weer een voorbeeldfunctie. Het hoofd medische zaken van de provincie was, na ook een bezoek aan Nederland, over deze wijze van werken en de technologie zo diep onder de indruk dat hij een verzoek bij het ministerie in Kiev heeft neergelegd of in de twee andere oncologische zieken huizen in Lviv dit ook uitgevoerd kan worden. Natuurlijk is een dergelijke methode op den duur in heel Oekra´ne noodzakelijk. Maar wij met onze medewerkers kunnen er trots op zijn dat we met volharding, regelmatig overleg en vasthoudendheid 380 kinderen een chemokuur hebben laten ondergaan, van wie de meesten gelukkig weer gezond in de maatschappij konden terugkeren, met dankbare ouders in hun 'kielzog'. We hopen dan ook dat onze Oekra´ense partners op de door ons ingezette weg voort blijven gaan. God helpe het hopen, want als je ooit een wanhopige moeder met een doodziek kind in haar armen in de ogen hebt gekeken die je om hulp smeekt, of zelfs voor je op de knieŰn valt, dan weet je wat je moet doen: zo snel mogelijk hulp bieden en voor medicijnen zorgen. Groot is de voldoening dan als je later diezelfde moeder en het patiŰntje tegenkomt in goede gezondheid  die je dankbaar de hand schudden en vast blijven houden en steeds blijven herhalen dat ze zo dankbaar zijn dat God mij op hun pad heeft gestuurd.

Dan weet je dat alles zin heeft gehad.