Nieuws

Sponsors

 

Design

 

Kapel

Natuurlijk is in het leven van het waarom niet alles te begrijpen. Dat geldt, denk ik, in de hele wereld. Geloof heeft bij de mensen in OekraÔne die natuurlijk met hun grote voorgeschiedenis van onderdrukking - zeker in de stalinistische tijd - in het openbaar van religie verstoken waren, onderhuids en ondergronds toch altijd sterk doorgeleefd. Wat men nu ziet is niet alleen het bouwen van heel veel kerken maar ook dat het kerkbezoek enorm is, op elk moment van de dag. Kerkelijke feestdagen zijn nu eerder gewoon dan uitzonderingen.
Ook in ons werk proberen wij de spiritualiteit uit te dragen. Dat is ook de reden dat we bij aanvang van ons werk in het ziekenhuis een huiskapel hebben ingericht. Een hier voor de meeste mensen onbekend fenomeen. Zeker in een staatsziekenhuis. Maar goed, de directeur was er zeer mee verguld, en wij ook. Maar meer nog de ouders en patiŽntjes die, even weg van de afdeling, een plaats van rust en bezinning vinden. Voor het aansteken van een kaarsje of het neerleggen van een bloemetje, om genezing te vragen of om dankbaarheid te tonen. Zelf heb ik iconen, in de hun bekende traditie geschilderd, kandelaars en een altaar meegebracht en dit alles een geschikte plaats gegeven. Eenmaal per week komt een priester hier een liturgieviering houden en is het vertederend te zien dat het tot op de gangen toe volstaat met mensen, zowel met patiŽnten, met bezoekers als met personeel.
Geloof is in OekraÔne nog een bron van inspiratie. Daarom hebben we hetzelfde concept nu ook toegepast op de twee andere ondersteunde ziekenhuizen. Ook hier met succes, want in een ziekenhuis besef je hoe belangrijk leven is.