Nieuws

Sponsors

 

Design

 

Wasserij

Een zware klus die we hebben geklaard maar die in de toekomst een bron van zorg blijft, is de hygiŰne voor operatiekleding, bedrijfskleding, beddengoed en alles wat gewassen moet worden. Vroeger namen de meeste doktoren en verpleegkundigen hun werkkleding mee naar huis. Maar door de naamsverwisseling van Maria en Nicolaas naar TweeSteden ziekenhuis is alle kleding met het oude logo erop naar het Lviv ziekenhuis gegaan. Iedereen daar is trots op de mooie uniformen met de gestikte namen er nog op. Ik schiet wel eens in de lach als ik een verpleegster zie met de naam van een mij bekende internist uit het Tilburgse ziekenhuis. Maar goed, er moet gewassen worden en dat met een oude machine vanuit de jaren 1900, kapot en versleten, en daarna spoelen in enkele badkuipen. Triest om te zien dat de mensen die er werkten dikwijls tot de enkels in het vieze water stonden. Niet alleen met gevaar voor elektrocutie maar ook besmettingsgevaar. Dit kon en mocht niet langer zo doorgaan. Ook hier kwam de Voorzienigheid weer op ons pad. Daar ik mede door mijn jarenlange bestuursfunctie bij AOK (Aktie en Ontmoeting Oosterse Kerken) en door de lezingen die ik op uitnodiging hield, redelijke contacten had in ordes en congregaties, werd ik ook uitgenodigd een lezing te verzorgen in verpleeghuis voor religieuzen Cunera in Heeswijk-Dinther. Ik kwam daar in contact met de heer Aarts, hoofd bouwzaken, die mij vertelde dat alles daar gerenoveerd zou worden, en er ook nieuwbouw zou komen en dat de wasserij gecentraliseerd zou worden. De bestaande kwam dan vrij en kon mij ter beschikking gesteld worden: wasmachines drogers etc.
De gehele ruimte in het Lviv ziekenhuis ging op de schop, wederom alles betegeld voor makkelijk onderhoud. Er is een plateau gemaakt, zodat de machines op hoogte zouden staan, wat in Nederland voor instellingen via de Arbowet verplicht is gesteld. Maar daar heeft nog nooit iemand van gehoord in Oekra´ne, laat staan dat ze op die gedachte zouden komen. Elektrische bedradingen moesten worden vernieuwd en op 380 volt worden omgeschakeld en er moest worden gezorgd voor goede afvoeren voor water en condenslucht van de drogers.
Het transport vanuit Nederland kon aanvangen, natuurlijk met de nodige documenten, problemen met de douane aan de grens etc. Maar daar waren we ondertussen wel aan gewend. We konden daar goed mee omgaan. Trouwens, die problemen werden na 15 jaar vier maal per jaar die grens gepasseerd te hebben gelukkig een stuk minder: ze kenden ons ondertussen wel.

Alles ge´nstalleerd, enkele nieuwe machines bijgekocht met als resultaat een moderne, functionele wasserij die niet alleen in de belangstelling staat maar de trots van het ziekenhuis is. En die men dikwijls toont om als voorbeeld te dienen. Maar ook hier geldt dat natuurlijk geanticipeerd moet worden op de kosten van onderhoud, vervanging en zeep, terwijl het ziekenhuisbudget daar nog geen ruimte toe laat.

Ook hier weer nadiya, hoop!