Nieuws

Sponsors

 

Design

 

Zwerfkinderen


Het valt dikwijls niet mee om deze kinderen te begrijpen. Aan de ene kant is het triest te moeten constateren dat ze in hun eigen gecreŽerd wereldje leven waar zij, denk ik, zich in hun lot lijken te schikken: een mensonwaardig bestaan.
Je moet dan constateren dat zij veel missen en niet alleen op het materiŽle vlak. Ze missen liefde en geborgenheid maar vooral bescherming. Die vinden ze alleen maar in groepsverband, waar de normen en waarden duidelijk anders liggen.
Met een kleine groep van deze straat kinderen hebben wij contact. Ze worden deels opgevangen door Svetlana Svidag die aan onze humanitaire stichting in OekraÔne verbonden is. Zij regelt de noodzakelijke dingen van alle dag, heeft een luisterend oor, helpt bij problemen van materiŽle aard, zorgt voor onderkomen, ziekenhuisbezoek en kleding. Verder organiseert zij bij speciale gelegenheden zoals Pasen- en Kerst evenementen en huurt ze een ruimte af voor een samenzijn. Of er wordt een bezoek gebracht aan McDonaldís voor een hamburgertraktatie. Toch heeft dit alles ook een schaduwzijde: criminaliteit. Zo klein als ze zijn worden ze dikwijls opgepakt voor gewelddadige beroving of vechtpartijen en gebroken tanden of groepsverkrachtingen zijn aan orde van de dag.


Lijm snuiven vervaagt alle normen. Toch willen wij deze kinderen aan de zelfkant van de maatschappij - die alleen maar als een last worden ervaren - niet afschrijven, al verlies je dikwijls de grip op enige vooruitgang. Enige malen hebben wij geprobeerd hen te laten integreren in onze jaarlijks terugkerende kinderzomerkampen, maar helaas is dit door diefstal, vechtpartijen en ongehoorzaamheid mislukt. We moeten zien hoe we ze als groep kunnen onderbrengen in ons nieuwe kindervakantiehuis. Hier zal extra mankracht voor controle en begeleiding een uiterste noodzaak zijn. Toch willen we dit proberen . Misschien kunnen we enkele van hen van de ondergang redden. Vaak moeten we deze kinderen weer uit de gevangenis proberen te krijgen om toch vooral het contact met hen niet te verliezen. We moeten dan op de koop toe nemen dat bij elke huisvesting voor een nacht het beddengoed en alles wat los en vastzit de volgende morgen verdwenen is. Toch blijven we, samen met onze OekraÔense partners, geloven in dit project. Eenmaal zal het ons lukken. Wie een kind redt redt de hele wereld is eens geschreven. Nadiya, wat in het OekraÔens betekent: hoop moet aanwezig blijven.