Nieuws

Sponsors

 

Design

 

Quarantaine

Soms worden er ook kinderen binnengebracht met aandoeningen waarvan de diagnose niet snel is vast te stellen of omdat men te laat deze kinderen naar het regionale ziekenhuis heeft gebracht. Het gespecialiseerde ziekenhuis dat wij helpen is het enige goede ziekenhuis in de hele provincie, welke zo groot is als half Nederland. Vandaar dat soms kinderen in quarantaine genomen moeten worden en dit samen met de moeder, oma of andere verzorgers die naar OekraÔense gewoonte altijd bij de patiŽntjes blijven. Niet alleen om voor eten te zorgen en te helpen, maar ook omdat reizen van de ene naar andere stad of dorp een bijna onmogelijke zaak is. Je weet maar nooit wanneer de bus komt. DŠt hij komt is de enige zekerheid.

 Het openbaar vervoer wordt uitgevoerd met totaal versleten bussen, waarvan ieder moment wel iets kapot kan gaan. Dan is het langs de weg staan totdat de chauffeur, met of zonder hulp, weer zijn reis kan vervolgen. Omdat een servicedienst bij pech onderweg nog uitgevonden moet worden, is ieder op zichzelf aangewezen. De chauffeurs zijn handig in het oplossen van meestal hetzelfde probleem.

Zo'n isolatieruimte was verschrikkelijk om aan te zien: alles vies en kapot. We hebben dan ook alles af laten breken en de aannemer waar we al enkele jaren - tot beider tevredenheid - goede afspraken mee gemaakt hebben, alles laten renoveren. Nieuwe betegeling, netjes gestukadoord, nieuw sanitair, goede bedden, tv en video voor wat ontspanning (het kan soms dagen duren voordat een juiste diagnose is gesteld). Als er sprake is van een besmettelijke ziekte moet het patiŽntje daar blijven. Zo niet dan wordt hij of zij naar een andere afdeling verplaatst en kan de ruimte geheel ontsmet worden.